Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

2011.05.16

Anyanyelvünk legszebb szavai

 

Anyanyelvünk legszebb szavai
 
 
"... nincs és nem lehet "teljes" szótár. A szótár csak kagyló, ezzel csak meregetünk a nyelv tengeréből." (Kosztolányi Dezső)
 
A magyar a világ legcsodálatosabb nyelve. Talán csak az állatoké hasonló szépségű. Anyanyelvnek azt a nyelvet vagy nyelveket nevezzük, amelyet az ember gyermekkorában a szüleitől, a környezetétől megtanul, és a mindennapi élete során fordítás nélkül képes használni, illetve gondolatait ezen a nyelven képes a legkönnyebben kifejezni. Láng, gyöngy, anya, ősz, szűz, kard, csók, vér, szív, sír – Kosztolányi Dezső 1933-ban ezeket a szavakat tartotta a magyar nyelv tíz legszebb szavának. Érdemes megfigyelni, hogy Kosztolányi szavai mind egy szótagúak.  
 
Összegyűjtöttem, az általam ismert leggyönyörűbb szavakat, melyek szépségessé teszik anyanyelvünket és beszédünket.
Íme, a szavak:
-          áfonya, alkony, álom, bárányfelhő, békesség, édesanya, esthajnalcsillag, fuvallat, hableány, holdfény, holdvilág, hópehely, hóvirág, hullócsillag, kakaóscsiga, mámor, kulipintyó; mimóza, napsugár, őzike; pillangó, pirkadat, simogat, szelídgesztenye, szellő, szentjánosbogár, szerelem, tappancs, tündér, zuhatag.
 
A külföldiek szerint a legszebb magyar szó: a fülolaj és a cipőfűző. Számunkra megdöbbentőnek hangzik. Ezek a szavak habár szépen csengnek, de a jelentésüktől nem lehet elvonatkoztatni.
Németországban a legszebb német a Libelle - szitakötő, és a Habseligkeiten - cókmók, cucc. Az adott nyelvi kultúrában mindenképpen szépek ezek, főleg a Libelle, amely tényleg könnyen kiejthető, lágy szó, és a jelentése sem elhanyagolható. A franciáknál a XX. század elején Paul Valery író szedte össze a legszebb szavakat, de ő a kiejtésre figyelt oda: pure, jour, or, lac, pic, seul, onde, feuille, mouille, flute. Ezeknek a magyar jelentései így hangzanak: tiszta, nap, arany, tó, hegyfok, egyedül, hullám, levél, csermely, fuvola.
 
Az ötvenes években Magyarországon is megtartották az első olyan szópályázatot, amelyre bárki beküldhette kedvenc kifejezéseit a Füles újság szavazásán többek között a csend, a csillag, a fény, a gyöngy, az illat és a könny nyert.  1991-ben a szerelem, a szeretet, az édesanya, a béke és a boldogság kapta a legtöbb szavazatot. Az ezredforduló óta már nemcsak a legszebb szavakról, hanem az „antiszavakról”, vagyis a legkevésbé kedvelt kifejezésekkel is találkozunk mindennapjainkban. Ezek a szavak a világháború, az űrkutatás, a számítógép, a televízió, az internet, az AIDS, a telefon, az atombomba, a kommunizmus, a repülőgép. A huszadik század leggyakoribb szavai a rendszerváltás, a világháború, 1956, Trianon, televízió, internet, számítógép, rádió, privatizáció és a beszolgáltatás.
Hogy kinek mi a legszebb szó, teljesen szubjektív, hiszen mindenkinek más gondolata van a legszebben csengő szavakról.
 

L.T.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.