Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

2011.08.11

"Együtt a stroke ellen, akció a stroke megelőzéséért"

"Együtt a stroke ellen, akció a stroke megelőzéséért"

A Liga az agyi érbetegségek ellen, a Magyar Kardiológusok Társasága, a Magyar Stroke Társaság,a Magyar Thrombosis és Haemostasis Társaság és a MÚOSZ Egészségügyi és Szociálpolitikai Szakosztálya "Együtt a stroke ellen, akció a stroke megelőzéséért" megnevezéssel pályázatot hirdet hazánk valamennyi újságírója, szerkesztője számára. Leadási határidő: 2011. szeptember 15.
A stroke jelentő népegészségügyi probléma, önmagában a harmadik leggyakoribb halálok az iparosodott országokban. Emellett a hosszú távú rokkantság egyik fő oka, évente ötmillió embert tesz tartósan rokkanttá a világon. A pitvarfibrilláció a leggyakoribb tartós szívritmuszavar, a stroke egyik legjelentősebb, kezelhető kockázati tényezője. A pitvarfibrilláló betegeknél a stroke kockázata ötször magasabb, mint az átlagnépességben, ráadásul a pitvarfibrillációhoz társuló stroke súlyosabb, jelentősebb rokkantságot okoz.

Sürgős intézkedések szükségesek a stroke drámaian növekvő klinikai, gazdasági és társadalmi terheinek, illetve az egyénre, a gondozókra és a családokra gyakorolt negatív hatásainak megoldására. Ennek első lépése lehet a pitvarfibrillációban szenvedő betegekkel való kiemelt foglalkozás.

Olyan pályaműveket (riportokat, interjúkat, híradásokat) várunk, amelyek a stroke jelentős népegészségügyi problémájára, valamint a pitvarfibrilláló betegek ötszörösen fokozott stroke kockázatára hívja fel a társadalom figyelmét.

Az elérhető olvasók, hallgatók, nézők számától függetlenül egyaránt várjuk helyi, megyei és az országos napi-, heti, és havilapokban megjelenő írásokat, on-line tartalmakat, rádiós vagy televíziós interjúkat. Pályázni a stroke megelőzésével kapcsolatban a 2011. május 4. és 2011. szeptember 10. között megjelenő alkotásokkal lehet.

A pályázatnak az írott és az on-line megjelenés esetében legalább 2500 karakter terjedelműnek kell lennie, felső határ nincs. A televíziós és rádiós műsorok hossza pedig legalább 10, de legfeljebb 45 perc lehet. A pályázat jeligés. A pályázatokat orvosi-újságírói szakmai bizottság értékeli.

A műfajok és a médiumok esélyegyenlőségének jegyében a díjazottak között a zsűri nem állít fel sorrendet: hárma részesülnek 200-200 000 forint díjazásban. A kiírók fenntartják a jogot különdíj adományozására. A díj összege bruttó érték.

Nyilvános eredményhirdetés: 2011. szeptemberében, a Szívünk Napján lesz.

A szerzőknek pályamunkáikat jeligével ellátva kell benyújtaniuk. Mivel minden pályázót írásban is értesítenek, a szervezők kérik, hogy nevét, címét és telefonszámát egy jeligével ellátott külön borítékban adja meg.

A pályaművek postai úton (CD-én, DVD-n) történő feladási határideje, illetve az on-line elküldési határidő: 2011. szeptember 15.

Postacím: 1036 Budapest, Lajos utca 93-99. "F" épület
E-mail:
info@daylightmedia.hu

A borítékra írják rá:"Együtt a stroke ellen, akció a stroke megelőzéséért"

"Azért fordulunk Önökhöz, hogy minél szélesebb körben tudjuk a nyilvánosság tudtára hozni mindezt. Számítunk e társadalmi célú összefogásban az Önök folyamatos támogatására és objektív tájékoztatására" - írják a szervezők.

A pályázatot a Bayer Hungária Kft. támogatása tette lehetővé.
http://emasa.hu