Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

2011.01.19

MAN-ők

MAN-ők

Az Úr megteremté a világot, benne pedig lészen a nő és férfi. Heteroszexuális, homoszexuális, biszexuális és transzexuális. Azután a XXI. század forgatagában elővarázsolá a metroszexualitást.

Hihetetlen, hogy a fogalmat egy angol újságíró, Mark Simpson találta ki 1994-ben. Így határozta meg: metroszexuális az a nagyvárosi férfi, akinek kifejlett érzéke van, sok pénzt és időt tölt szépítkezésre, öltözködésre; az életstílusának tudatos kialakítására; továbbá vállalja, hogy a férfiak is lehetnek érzékenyek, romantikusak.

Már nem szégyen, ha a csajoddal együtt bőgsz a Titanicon, vagy együtt jártok gyantáztatni. Nagy egyetértésben az újságírók David Beckhamet tartják a tipikus metroszexuális FÉRFInak. Második helyen Brad Pitt neve díszeleg; a szó kitalálója pedig Tom Cruise-t említi harmadiknak. A metroszexualitás fogalma átterjedt Európából Amerikába. Világszerte marketing-eszközként funkcionál ezen hírességek nevével fémjelzett ápoló-kényeztető, illatos krémek, fehérnemű darabok, stb. A férfiaknak kínált szépítőszerek megsokasodtak a piacon. Már minden olyan terméket meg lehet találni férfi változatban, ami a nők számára elérhető, a bőrradírtól a férfi-gyantázó készletig.

Az egyszer biztos, ha leendő igényes, szép barna szemű, romantikus páromat rajta kapom gyantázás közben a fürdőben; sikítozva rohanok az első focimeccsre izzadó, szőrös férfiállatot keresni.... De, mint oly sok más dolog az életben, ez is a férfinép sajátja. Mi NŐK, majd mellettük megkeményedünk, nem sírunk, nem nézzük a nyáltól csöpögő szappanoperákat, dolgozunk látástól-vakulásig, gyereket nevelünk, füvet nyírunk, kapálunk, ásunk, villanykörtét cserélünk, és még autót is szerelünk!

Ha jól belegondolunk és történelmi tanulmányaink foszladozó részleteiben kutakodunk, rájövünk, hogy nem idegen a fogalom. A középkori Spanyolországban divatos viselet volt a habos-babos ing, vagy a drágaköves gyűrű, a harisnyáról nem is beszélve.

Az igazi művészet az, amikor a férfi megtudja találni az egyensúlyt a férfiasság, és az aktuális divatirányzatok között. Ha férfi tud maradni az a trendi frizura, az igényes öltözék, a méregdrága kencefizék álarca mögött is. A metroszexualitás ellentéteként jelent meg a retroszexuális férfi, aki soha nem zselézné a haját, és aki a körmét is maga szereti levágni. Eljöhet még az idő, amikor az izzadt, szőrös férfi lesz a nőideál...

Turbucz Ibolya