Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

2011.06.09

Két-ség a Szingli lét

Két-ség a Szingli lét

Párkapcsolatokról írni könnyűnek tűnik, de amikor elkezdi az ember, rádöbben, mennyire nehéz. Egy hosszútávú párkapcsolat négy alappilléren nyugszik:

1.         Szexuális.

2.         Érzelmi.

3.         Szellemi.

4.         Pénzügyi harmónián.

Ha ezek nincsenek meg, akkor jön a szingliség…

Kép: InternetOlykor örülök, hogy szingli vagyok! Magazinok foglalkoznak a lelki világommal, a fittness teremben sem bámulnak meg, ha egyedül vetődöm le, és szolgáltatások hada vár rám, mondván csak azért, mert nincs pasim! Ha a fogyasztói társadalmat tekintem a szinglik csoportja és az ezt az életvitelt élők jó befektetési parti, azaz remek iparág! Továbbá nagy előnye a hajadonságnak a függetlenség mindentől és mindenkitől. Nincs gond a takarítással, a főzéssel vagy éppen a mosással, továbbá senkinek sem tartozom elszámolással az időmet illetően, és kiélhetem rossz vagy éppen jó rigolyáim!

Aztán…

A szingliség ideig-óráig remek szórakozási mód, csakhogy hosszútávon borzasztóan unalmas, és nagy gyorsasággal eszeveszett párkapcsolat keresésbe torkollik. A fejétől bűzlik a hal, vagy legalábbis hasonló szólással élhetünk e tekintetben. Szinglinek lenni nem könnyű, bármilyen hihetetlen! Átéltem és átélem. Egyenesen szörnyű jóval XX felett. Minden ember elemi vágya, hogy párra találjon hétmilliárd ember között, de valahogy ez sokunknak nehezen megy. A jó dolgokra valóban várni kell, de hogy ennyit, az már kiborító! Az én nagy Ő-m tényleg jól elbújt!

Ha a saját szavaimmal akarom definiálni a szingliséget, akkor az én magyarázatomban így hangzik: a szingliség nem más, mint egy új, önmegvalósító egyszemélyes csoport, amely divatokkal teli, erősen fűszerezve média figyelemmel, valamint egy olyan kényszerű állapot, időszak, amikor pár nélkül az egyedülléttel küzd meg a szingli férfi/nő. Az egyedüllét ára pedig a magány. Szomorúság, depresszió, csalódottság, önsajnálat, pánikbetegség, magányosság. Ezek viszont elmúlnak, ha újból szerelmesek leszünk!

Sablonos duma, de mégis kortalan az a tézis, miszerint minden pasi csak a szexuális kielégülésére hajt, viszont a nők gyereket szeretnének. Ha ez nem így lenne, kihalna az emberiség. A hímekben túlteng a tesztoszteron, míg a nőkben az oxitocin (ragaszkodás, gyengédség) hormon. A nő biológiai feladatai közé tartozik a fajfenntartás, tehát a gyerekszülés valamint a gyereknevelés, amiből több probléma is felmerül a mai modern társadalomban. Sokak szerint, a nőnek ennél nagyobb feladata nem is kell, hogy legyen, ellenben ha valaki másképpen látja a világát, az már negatív véleményeket szül. Természetesen a szülés, az utódnemzés sikeressége vagy éppen a sikertelensége is kockázatokkal járhat (depresszió, nemi szervi megbetegedések).

Sok szingli férfi és nő a párkapcsolatot megoldandó feladatnak tekinti. Hogy miért? Mert oly sok minta ezt diktálja. Ott van például a Cosmopolitan magazin, amely az 1960-as évek közepétől a mai napig a Cosmo girlt dicsőíti. Ezek azok a hölgyemények, akik szexuálisan aktívak, házasságot egyáltalán nem vállaló, magánéletben és a munkaerőpiacon sikeres nők. Vagy ott van a híres Szex és New York című amerikai sorozat, amely többnyire Carrie hajadon körmondataira és egyéjszakás, olykor igencsak béna kalandjaira épül. Én megértem szintén szingliként, hogy kellenek a példák, de nem hiszem, hogy egy a mindennapi élettől elrugaszkodott életvitelt kellene követni hajadon társaimnak. Továbbá a Született feleségek sem kutya e tekintetben. Itt már férjhez ment háziasszonyokat ismerhetünk meg, akiket vicces, olykor komoly, szingli sztorikban mutatkoznak, azt sugallva, hogy a nászéjszaka eltelte után az élet egyáltalán nem tejfel a nők számára.

Sokan azt gondolják a mai napig –régebben még én is-, hogy jön a szőke, kék szemű herceg fehér lovon, és egy varázslat alatt rögtön boldogság költözik az életükbe a gazdagsággal együtt. Ha létezik is ilyen idilli társ, idővel arrébb állhat, így a rá való támaszkodásunk gyötrelmes időszakhoz vezethet. Németországban a háztartások közel fele férj vagy feleség nélküli. Amerikában öt évig tart egy házasság, majd az elvált párok újra házasodnak, és így mindkét félnek újabb gyerekei lesznek, és a gyereknek több apja vagy anyja. Ne feledkezzünk meg Magyarországról sem. Nekünk sincs okunk panaszra, mivel manapság minden második házasság válással végződik, felbomlasztva a család alapvető morális mintáját, és a „háromgenerációs családokat”. Szóval az egyszemélyes háztartásokban és a baby boomban mi is otthon vagyunk.

Nem értem azokat a nőket és a férfiakat, akik önszántukból döntenek az egyedülálló státusz megjelölése mellett a kapcsolatban levő helyett, amikor férfiak/nők zsongják körül. Savanyú a szőlő. A Where are the men for the women at the top? Harvard-Yale vizsgálatában a nők férjhez menési esélyeinél azt írták, hogy nagyobb esélye van arra egy negyvenes éveiben járó karrierista nőnek arra, hogy terrortámadás áldozatává váljon, mintsem férjhez menjen. Mégis sok szingli nő azt sem tudja, hogy fogyózzon soványsága érdekében, miként kövesse a celebek diétáját, vagy, hogy is ismerkedjen egy klubban, amikor a barátnőivel éppen a legújabb Versacce kollekciót elemzik ki. Ellenben a pasik teljesen másak! Még jó! Bennük is megtalálható az a típus, akik előadják a macho vagyok szöveget és megjelenést, de közben olyan üresek agyban és szívben, mint egy kinyomott konzervdoboz!

Minden kapcsolat önfeláldozást igényel, ami megrémíti a pár nélküli embereket. A szoros szerelmi szálakat egyszer meg kell erősíteni, és akkor kompromisszumokat kell kötni. Ez csak akkor jöhet létre, ha valóban rokonlelkek vagytok, és azonos hullámhosszos, rózsaszín közös utakon gondolkodtok! Valóban, míg meg nem találjuk a másik felünket, aki vagy teljesen ellentétünk vagy ugyan olyan, mint mi csak a másik nemből való, addig rengetek téves útra fogunk vetődni! Sok olyan emberrel fogunk randizni, akik semmit sem jelentenek, míg eljön egyszer az-az igazi, akiről mindig is álmodtunk! Akkor az egonkat elhagyjuk, és csak egy dologra koncentrálunk igazán, a Másikra!

L.T.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.