Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

2008.05.08

Egyesület a vésztői sérült gyermekekért

Egyesület a vésztői sérült gyermekekért
 
A Vésztői Sérült Gyermekekért Egyesület elnöke, Berke Istvánné otthonában fogadott egy röpke interjú elkészítésére. A beszélgetés meggyőzött arról, hogy munkásságuk, cselekedeteik nem hétköznapiak, nevezhetjük akár “emberfelettinek” is.
– Mikor és milyen céllal alakult az egyesület?
– 1992-ben hoztuk létre az egyesületet. Abban az időben, a Vésztőről elszármazott diákok egy érettségi találkozó alkalmával úgy gondolták, hogy a Vésztőn élő különböző fogyatékossággal született, sérült gyerekeknek segítsenek a családban nevelésben. Jelenleg 32 tagunk van. Eleinte még felvilágosításokkal, tájékoztatókkal, hétvégi szabadidős programokkal tették nyitottabbá a saját világukat a külvilág előtt.
– Miért látták úgy, hogy önszerveződésből már jóval többet kell biztosítaniuk a családok számára?
– Részben, mert a környéken nincs effajta szolgáltatás. Mindezek mellett igény merült fel egy állandó hely kialakítására, és a mindennapos terápiás szolgáltatások elvégzésére is. Ezért megkerestük a helyi önkormányzatot, az orvosi szakértői bizottságot, a helyi általános iskolát, hogy valamilyen módon szélesítsük, vagy legalábbis növeljük az igények kielégítését. A helyi általános iskola alapvetően foglalkozott, és foglalkozik külön speciális tagozatban az enyhe és középsúlyos gyermekekkel, fogadja és támogatja is őket az iskola.
– Döntő többségben nyernek a pályázataik, vagy akad elutasított is közöttük?
– Többségben sikeresek vagyunk, mivel már több, mint 10 éve írjuk a pályázatokat, ezért már van egy olyan mag, amiből tudunk meríteni. Nemrégiben egy OFÁ-s pályázat által sikerült felvennünk egy dolgozót is, aki a napi adminisztrációs teendőket elvégzi, segíti munkánkat. Ha egy nagyobb projektet készítünk, akkor mi összeülünk, és tudásunknak megfelelően elkészítjük a pályázatunkat. Vannak külső támogatóink és segítőink is.
– Milyen terápiás kezelésekkel segítik a gyermekek fejlődését?
– Elsősorban az önállóságra nevelés, fokozatosság, rendszeresség, komplexitás, játékosság segítségével könnyítjük saját munkánkat. Foglalkozásaink közé tartozik a gyógytorna, a mozgásos zeneterápia, úszás és lovas terápia. A gyerekeket hordjuk Békéscsabára, a Lovastanyára, orvoshoz, gyógymasszőrhöz, ideggyógyászhoz. A finom motorika és az értelmi képességek fejlesztését szolgálja az agyagozás és a szövés.
– Milyen feladatokkal foglalják le a fiatalokat?
–Foglalkozásaink keretében szövéssel, üvegpréseléssel, állat- és növénytermesztéssel, parkgondozással foglalkoznak a fiatalok, de ez mind része a terápiának, ami önállóságra neveli egyesületünk tagjait.
– Mit kell tudni a lakóotthonról?
– 16 éves kortól kerülhetnek be a gyermekek Vésztőre, a Toldi u. 9/B szám alatti felújított házba. Valamennyi térítési díjat kell fizetniük a családoknak, de ez nem nagy összeg. Figyelembe vesszük, hogy az itteni fizetések nem olyan összegűek, és a segélyek is alacsonyabbak. Kapjuk az állami normatívát a gyerekekre, így könnyebb a családok számára is.
– Mik a jövőbeli terveik?
– Szeretnénk, ha a jövőben a Csillagház lakóotthon – amelyben 8 fiatal élhet élete végéig – munkahelyet biztosíthatna. Remélhetőleg a 2006. január 1-vel beindított Támogató Szolgálatunk a környező településeken élő rászorulók életét pozitívan befolyásolja, mivel nemcsak Vésztőről, hanem Szeghalomról, Bélmegyerről, Békésről, Okányból, Csökmőről is vannak kis betegeink..
Aki adója 1%-át ennek az egyesületnek kívánja felajánlani, megteheti a 18370360-1-04–es adószámra hivatkozva. A Vésztői Sérült Gyermekekért Egyesület elérhető: telefon, fax: 06-66/476 740 vagy e-mailen: serultgyerekek@freemail.hu
L.T.