Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

2011.11.09

Mondd meg az évet, megmondom a generációt!

Mondd meg az évet, megmondom a generációt!


marketing-to-generation-xyz-with-marketing-crm-300x200.jpgA mai felgyorsult világban még ma is elcsodálkozom, miként működik és milyen csodás találmány a mikrohullámú sütő vagy a hajcsavaró, de az interneten végképp lehidaltam! Bár nem tudom, mit jelent az MMORGP vagy a LOL pontosan, amit annyiszor látok kiírva az ikszdé mellett, a legújabb generáció már pikk-pakk hasítja a témát! Egyenesen a vérükben van. Ám ők nem tudhatják, milyen „Up to date-nek” lenni, és miként is kell a kapát rendeltetésszerűen használni vagy a tyúkot megkopasztani!

Az X-generáció

Az 1960-1970-es években születetteket tekintjük az X-generáció tagjainak. Az ő születési éveikben történelmi, de talán jobb szóval élhetünk, ha azt mondjuk, hogy világtörténelmi csodák, cselekmények zajlottak az 1960-70-es években. Ekkor volt, hogy a Szovjetunió pályára állította az első emberszállító űrhajót, a Vosztok-1-et Jurij Gagarinnal a fedélzetén. Vagy az Amerikai Egyesült Államok az Apollo-program keretében, embert küldött a Holdra 1969-ben – mindössze 8 évvel az első emberes űrrepülés után, valamint az Internet elődjét, az ARPANET-et 1969-ben létre hozták, mint amerikai védelmi projektet. Az X-generáció szülöttei habár lépést tartanak, még sincs a vérükben az a ma igen fontos „technikai tudás”, mint a fiatalabb generációknak. Az x elnevezés is régebbi ivadékú, mivel a mai 40-50 éveseket fiatalkorukban lázadóknak tekintették. Ők voltak azok, akik már jóval a házasság előtt intim kapcsolatot létesítettek, és kevésbé voltak vallásosak. Az életükre nagy hatást tettek a különböző zenei irányzatok, „forradalmárok”, mint a The Beatles, a Pink Floyd, The Rolling Stones, Queen, Aerosmith. A hatvanas évek legelején a fiatal magyar zenei slágereket, a Táncdalfesztiválokon feltűnt, új generáció képviselői, mint Aradszky László, Koncz Zsuzsa, Koós Károly, Korda György, Szécsi Pál, Kovács Kati határozták meg. Az X-generáció magyar tekintetben sem maradt el a más nemzetek generációtól. Ekkor már egyre többen, nagyobb számban keresték a kábítószerhez hasonló bódultság elérésének lehetőségeit. Tették ezt annak ellenére, hogy az úgynevezett klasszikus drogok, mint a heroin, hasis, marihuána, kokain, lsd nem jutottak hozzá. A gyógyszerekhez a fogyasztók recepthamisítással, kórházi lopással és gyógyszertári betöréssel jutottak hozzá.

Az Y-generáció

Az Y-generációt a mai huszon- és harmincévesek alkotják. Ők a mai kornak megfelelően pörgős életet élnek, a felgyorsult és modernizált világban a technikai fejlődésekkel lépést tartanak, gyakorlatiasak, és könnyen kiismerik magukat az újabbnál-újabb vívmányokon, legyen az telefon, számítógép vagy egy egyszerűnek hitt iPod. Itt jegyezném meg, a mai huszonévesek és harmincasok a népszerű szingli életet élik, választják. A karrier és a bulik alapján szervezik életüket, utána jön csak a család és a párkapcsolat alapján való szerveződés. Teljesen más vágyaik vannak ezen generáció tagjainak, és teljesen más, új elvárásaik is. Az öntudatos életforma pozitív hatásait lehetne még sorolni, de ezen lét negatív, szürke árnyoldalairól se feledkezzünk meg. Nagyon sokan, akik a karrier és a családépítés között ingáznak, kiégnek, szociálisan sérülnek, és rideggé válnak embertársaik iránt. A folytonos bizonytalanság növeli a fenti káros hatások súlyát.

Z-generáció

A Z-generációt az 1990-es években született emberkék alkotják. Ez a generáció az, amely a technika világába született, és a demokrácia, legalábbis a demokratikus folyamatoknak megfelelően „demokrata, liberális” felfogásúak. Ők azok, akik a mobiltelefonokon lógnak, a szóhasználatuk, szókincsük korlátozott, és szlengben nyomják a válaszokat. És ők azok, akik a közösségi oldalakon osztják meg azt is, mikor mennek üríteni a wc-re! A legviccesebb az, ezen korosztály tekintetében, hogy a szócsatákat a Facebookon, Iwiwen, Twitteren és más portálokon vívják, melyek után legtöbben felkerülnek az embereket megalázó, lejárató oldalak kereszttüzébe.  Meg kell említeni, hogy a mai tizenévesek, a bulikba járásról ismertek még, valamint az aktív nemi élet éléséről. Ha társadalmi szempontból nézem, akkor ez a korosztály az, akit a szüleik nem, vagy abszolút nem nevelnek. Nagyon sokan azt sem tudják, mi az, hogy családi összetartozás, és maga a család szót is sokan nehezen tudják elmagyarázni.

A tizenévesek közül sokan lelki támogatásra szorulnak, ezért ha utadba kerülne egy elesett fiú vagy lány, ne menj tovább, beszélgess vele, és próbáld megérteni!

L.T.