Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

2011.04.06

Csókolj!

Csókolj!

 
kiss-me.jpgNem is gondolnánk, hogy mennyi minden elmondható párunk csókjáról és száj ízéről. A csók a szerelem kifejezése. A csókolózás törvényéről mindannyian hallottunk már. Aki próbálta, van véleménye és tapasztalata, hogy mikor és mégis milyen érzelmekkel jó, de magáról a csókról és annak „hátteréről” vajnyi keveset tudunk. Napjainkra a csók elvesztette szerepét. Bár az első csókot még akkor sem felejtjük el, ha szerelmi afférunk jelentéktelen epizódjaként vett részt az életünkben.
 
A csók a legtöbb esetben megerősíti a kapcsolatot. Ha párunkkal sokáig csókolózunk, - azaz rendszerint tesszük ezt az igen kellemes tevékenységet - akkor a párkapcsolatunkra jótékony hatással lesz. Ez azt jelenti, hogy amíg naponta csókot adunk kedvesünknek, akkor nem áll fent a veszélye a csók megritkulásával a szerelem elmúlásának. Másért csókolnak a férfiak, mint a nők. A hímek a nyálukban található tesztoszterint igyekeznek öntudatlanul átadni a gyengébbik nemnek, ezzel is fellobbantani a szerelmi vágyukat. A nők tesztelni szeretnék partnerüket az alkalmas szeretői státuszról, valamint érzelmeiket akarják ezzel továbbítani.
 
Freud szerint, a születés után a csecsemő a száján keresztül kezdi felfedezni a világot, amely átlagosan másfél évig tart. Ezt nevezte el pszichoszexuális fejlődés első szakaszaként orális fázisnak. Véleménye alapján a szopás, valamint a különféle tárgyak, játékok, az ujjak szájba vétele kielégülést jelent a csecsemők számára.
 
Az igazság a nyál biokémiájában rejlik! Antropológus magyarázat szerint, négy karakter különböztethető meg a vérben található domináns hormonszint, a nyálban található speciális ingerületátvivő hormonok alapján.
1. Dopamin/norepinefrin-típus: heves természetű, kockázatra kész, merész, vállalkozó kedvű, kalandvágyó.
2. Szerotonin-típus: kiegyensúlyozott, hagyományosan gondolkodó.
3. Tesztoszteron-típus: tárgyilagos, józan, praktikus.
4. Ösztrogén/oxitocin típus: hűségesen gondoskodó, emocionális.
 
Hormonális karakterisztikánk öntudatlan. Döntő szerepet játszik a partnerválasztás során, és a kapcsolatra is befolyással van. A kalandvágyó dopamin- és a kiegyensúlyozott szerotonin-típus hasonló társat keres magának, míg a tesztoszteron vagy az ösztrogén által vezérelt típusokat az ellentétek vonzzák. Mágneses rezonancia tomográf vizsgálatokkal megállapították, hogy csókolózás közben az újdonsült szerelmesek más agyterületén mérhető aktivitás, mint a régóta kapcsolatban élő, összeszokott pároknál.
 
Tudtátok, hogy
·         Kr.e. 1500 környékéről származik az a szanszkrit feljegyzés, amely a csókról, mint az orr összedörzsöléséről ad leírást, és szintén, a Krisztus előtti 6. században lejegyzett Káma Szútra, a csók három típusát különbözteti meg.
·          Nem mindenütt fejezik ki a szerelmet csókkal.  Japán egyes részein az állkapocs alsó részét harapják meg. Afrikában vannak törzsek, ahol az orrot dörzsölik egymáshoz. Szintén ez a szokás az eszkimóknál is. Malajzia néhány törzsében nem csókolják, hanem egymást szagolgatják.
·         A száraz csókban csak az ajkak vesznek részt indirekt formában. Ilyen, pl. a kezünkkel való csókdobás.
·         A nedves csók ezzel ellentétben jóval több érzelmi intimitást feltételez. Legtöbbször a férfi és nő csókkal jelzi egymás iránt érzett vágyát és odaadását.
·         A franciacsóknak kétféle jelentése ismert. Az egyik a nyelves csók, a másik a nemi szervekre adott csók.
·          A keleti kultúrákban a csóknak három fokozatát ismerik: egyszerű, reszkető és érintkező formákat. Az ókori római felosztás szerint osculumnak nevezik azt a típust, amely a tisztelet és megbecsülés jele, az ajakkal való érintés. A basium a szeretet jele, melyet a rokonok és barátok kapnak. A suavium az érzéki vágyat közvetíti.
·         Szűz csók, amikor a fiatal hölgyet mellbimbóján érintik a férfi ajkai.
 
A csók jótékony hatásai: jótékonyan hat az egészségre, a testi és szellemi jóérzésre, valamint fogyaszt. Csókolózás közben az agyban mozgásba lendül a dopamin, a jó érzés vegyi anyaga. Megnövekszik a tesztoszteron és más hormon szintje, amely emeli a vérnyomást, serkenti a szívműködést, és nagy mennyiségű oxigénnel látja el a szervezetet. Az agy oxitocint termel, amely mint ismeretes, a szülést és a szoptatást kíséri.
A csók negatív hatásai: fennáll a herpesz-fertőzés, a mononukleózis átvitelének veszélye. Egy rosszul sikerült csók véget vethet a bimbódzó szerelemnek.Freud elmélete értelmében, ha csecsemőkorban az orális kielégülés nem megfelelő, akkor felnőtt korban megjelennek a maradványtünetek. Többek között a cigarettázás, a körömrágás, a kóros elhízás és a ceruzavég rágcsálás.
 
Íme, néhány megszívlelendő tanács, amely nemcsak, hogy segítheti, de akár elmélyítheti az ajkak kommunikációját a kapcsolatokban.
·         A csók érzelmeket közvetít, ezért érzelem nélkül íze se nagyon van.
·         Ne legyünk falánkak, azaz a nyelvünkkel ne horgászó játékot játszunk párunk elkeserítésére.
·         Ügyeljünk a száj és az ajkak megfelelő higiéniájára! Ha éppen túl vagy egy kiadós, csípős, extra fokhagymás, zöldséges gyroson, akkor nem feltétlen lesz öröm megcsókolni. Arra is ügyeljünk, hogy ajkaink ne olyanok legyenek, mint az öntözetlen cserepes virág.
 
A Csókolózás néhány ismert és igen érdekes törvénye.
1)    Ha a fiú nem mer megcsókolni, gyáva. (Miért lenne gyáva?)
2)    Csak azzal csókolózz, akit szeretsz. (Szintén vitatható.)
3)    Ha a fiú a lábadra lép, szeret. (Vagy nagyon béna.)
4)    Ha a fiú megcsókol, hunyd le a szemed (Még jó, hogy hunyd le.)
5)    A csók szerződés. (Házassági? Vagyoni?)
6)    Sötétben 5 csóknál kevesebbet ne adj. (Ne is…J)
7)    Az ismerkedés napján ne csókolózz. (Ne hagyd ki a kínálkozó lehetőséget sem.)
8)    Az orra adott csók együttérzés. (Inkább vicces.)
9)    A hajra adott csók megalázás. (Megalázza a haját?)
10)Az arcra adott csók búcsúzás. (Vagy meghittség.)
11)A hátra adott csók forró vágy. (Főleg, ha pattanásos hát, akkor tuti tüzes lesz.)
12)1 percig tartó csók rövid. (Ez tényleg rövid.)
13)2 percig tartó csók közepes. (Micsoda megállapítás!)
14)3 percig tartó csók szenvedélyes. (Hű, de jó!)
15)5 percig tartó csók szerelmes. (Love van.)
16)Szőke sráccal csókolózni tüzes. (És a többivel mi van?)
 
 
 
 
Kép forrása: Internet

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.