Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

2011.01.19

Család gyerek nélkül

Család gyerek nélkül

Amikor a legtöbb ember elér egy bizonyos korhoz, úgy gondolja, ideje családot vállalni párja mellett, a párjával közösen gyermeket nevelni. Vannak, akik teljesen másként gondolkodnak a családról, a házasságról. Egy esetleges gyermekvállalás kérdésénél megfigyelhető, egyenes arányban növekszik a válás és az egyszülős családok száma. Egy amerikai nő, Laura Scott teljesen másképp gondolkodik a családról, mint funkcióról.

Mrs. Scott könyvet írt részben saját tapasztalatairól, részben interjúk alapján, hogy ő gyermek nélkül él férjével, és mik azok az általános körülmények, amely miatt nagyon sok nő és férfi úgy gondolja, nem vállal családot. Könyvéhez alapelemként „A gyermektelen forradalom” adott ötletet Madelyn Cain írása alapján. Laura férjével, Roberttal 21 éve boldog házas. Számukra a gyerek nem az élet fénypontja. 1976-ban a 40 és 44 év közötti amerikai nők 10%-ának nem volt gyereke. 2006-ig ez a szám megduplázódott, így mára 20% körül alakul.

Vannak nők, akikben nem szólal meg az anyai ösztön, illetve szándékosan nem akarnak gyereket. Házaspárként kimondható, hogy nem akarunk gyereket. Sokakban ez egy folyamat, amelynek elengedhetetlen feltétele a házasság előtti folyamatos beszélgetés, és a közös megegyezés a gyermektelenségről. Ez bizonyos szempontból erősebbé, szorosabbá fűzi a partnerséget gyerek nélkül, így több időt és energiát tudnak egymásra szánni a felek. Ők így alkotnak két fővel családot. Szabadidős tevékenységeik ezáltal kiszélesednek. Munkahelyükre és párjukra jobban odafigyelhetnek, ezzel sikeressé válva a mindennapi életben.

A gyermektelenségről mítoszok keringenek. Talán az egyik legnagyobb tévedés az, hogy azok, akik nem akarnak gyereket, a későbbikben megbánják döntésüket az esetleges rossz gyermekkoruk vagy munkájuk, életkörülményeik miatt. A gyermek nem vállalásának legnagyobb motívuma, hogy a férfiak a nők iránt érzett szerelmüket a gyermekvállalás után elvesztik, ezzel is csökkentve a szándékot, amely családalapításra ösztönözné a férfiakat. Az sem elhanyagolható tény, hogy vannak olyan szülők, akik szeretnék, ha a gyermekeik is gyermeket vállalnának, és elmondhassák magukról, van unokájuk.
 

Sok esetben a média a táptalaja annak a szintén mítosznak nevezhető tényt, mely azt erősíti, minden pár gyereket akar. Ez nem igaz. Néhány híresség azt a benyomást kelti a magazinokban, televíziókban, hogy gyermek nélkül nem élet az élet. Ezért láthatunk a címlapokon hetedik vagy nyolcadik hónapban lévő terhes sztárt hölgyet lencsevégre kapva. Természetesen van ellenpélda is. Többek közt gyermektelen sztárként megemlíthető Rachael Ray.