Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

2010.11.04

Átvertek a görög munkával

Átvertek a görög munkával

Mocsok, kosz és bűz fogadta a Görögországban munkát vállaló magyar fiatalokat. Tóth Ildikó pár nap múltán hazajött, azóta hiába kéri, hogy legalább az útiköltsége egy részét fizessék ki. Hasonlóképpen járt négy munkanélküli nő Hollandiában. A Külügyminisztérium szerint egyre több ilyen jellegű bejelentést kapnak. 

Tóth Ildikó animátornak szegődött Görögországba, Leptokariára.- Ötödéves egyetemistaként döntöttem úgy, hogy nyáron animátorként fogok dolgozni. Két ügynökséghez is elküldtem önéletrajzunkat, ahonnan pozitív visszajelzést kaptunk. Ismerősöm, Csaba június 7-én érkezett, én 19-én követtem - meséli a fiatal lány.

- Amikor kiértem, Csaba megmutatta a szobáját. Nem akartam hinni a szememnek! Iszonyatos volt a bűz, a kosz. Ami végképp felháborított, hogy nem jutottam be a saját szobámba. Jött egy turista kisfiú, kinyitotta az ajtót a kártyájával, majd közölte, hogy ő lakik ott. A recepción azt mondták, hogy nem találtak délelőtt, így nem tudtak szólni. Ezután kaptam egy mocskos szobát. Elhatároztam, hogy nem maradok! A hoteligazgató azt mondta, ha nem tetszik, ki vagyok rúgva. Vonattal utaztam Budapestre Thesszalonikiből.

Csaba nem jött, kint elfogyott a pénze. Próbáltam elérni, hogy az útiköltségem egy részét fizessék vissza, de kaptam egy e-mailt, amiben arra hivatkoznak, hogy nem vártam meg a „normális” szobát.Egy siklósi nő Hollandiában akart dolgozni: - Három hónapra bejelentett munkát, szállást, valamint a napi utazáshoz kilométerpénzt és órabérként ígértek. A munkaközvetítő egy kecskeméti férfi és egy váraljai pár volt. Rotterdamban nem várt se az ígért szállodai szoba, se a paradicsomcsomagolás, mint munkalehetőség. Találkoztunk kintrekedt magyarokkal, akik napok óta utcán aludtak. Öt napig autóban aludtunk, benzinkútnál zuhanyoztunk, végül hazajöttünk.

A Külügyminisztérium szóvivője elmondta: - Az utóbbi időben megszaporodtak a munkavállalók által tett panaszbejelentések. Hozzátette: nagyon fontos előre tájékozódni, és hogy megfelelő nyelvtudás nélkül ne vállaljon senki sem munkát.

L.T.

(2008.07.16.)